אתר הבית של מחלבות גד - http://www.gad-dairy.co.il
דף הבית מוצרים סיורים ואירועים קישורים מאמרים צור קשר מפת הגעה דוחות מגדל
כל מה שרצית לדעת על זיתים חזרה

מהי גפת? וכבישה קרה? וכבישה חמה? ושמן זית כתית מעולה?

זיתים – מושגים שכדאי לדעת

 

גפת – הגפת היא שארית החומר האורגאני של הזיתים לאחר עצירת השמן בבית בד. עשויה ממטחן גלעיני הזיתים הקשה ומהחומר האורגאני הרך של פרי הזית.

כבישה קרה – הפקת שמן זית בטמפרטורה שלא תעלה על 35 מעלות צלזיוס, כדי לא ליצור שינויים במרכיבי השמן. מיצוי הזיתים (מעיכתם) ייעשה בתהליך של קור. בתהליך זה חמיצות השמן לא תעלה על 0.8%.

כתית – שמן זית גולמי המופק בשיטת הכישה הקרה. שמן הזית מכבישה קרה עשוי להיות כתית או כתית מעולה.

שמן זית רגיל – עד 3.3% חמיצות. מתאים למאור ולסבונים ופסול למאכל!

שמן זית כתית  - עד 1.5% חמיצות.

שמן זית כתית מעולה – עד 0.8% חמיצות. כשמו כן הוא, מעולה ומומלץ למאכל.

אחוז חמיצות – אחוז חומצות השומן  החופשיות בשמן. רמת החמיצות מהווה מדד חשוב לקביעת איכות השמן. ככל שעולה רמת החומציות, יורדת איכות השמן.

פראוקסידים – תוצרים של חיצון ראשוני בשמן. ערכיהם עולים עם הזמן. רמה גבוהה מעניקה לשמן ריח בלתי נעים. מידת המדידה של הפראוקסידים בסולם מ-1 ועד 20.

איכות השמן שלנו היא במידה 8, המעידה על איכות טובה.

פוליפנולים – חומרים מעכבי חמצון הגורמים לשמן להישאר טרי וטעים לאורך זמן. נמצאים באחוזים גבוהים יותר בזית הירוק. הפוליפנולים עוזרים לשמר את הכולסטרול הטוב (LDL).  תועלתם גם בעיכוב תהליכי ההזדקנות ובריפוי כוויות ובעיות עור.

 

 

 

מבחן המקרר

עם רכישת שמן הזית, העבירו חלק ממנו אל תוך צנצנת זכוכית ואחסנו אותו במקרר למשך מספר שעות. השמן האיכותי יתגבש במקרר (בטמפרטורה של 4 מעלות צלזיוס הוא יקפא לחלוטין).

מבחן הצבע

שמן איכותי יהיה בגוון ירוק ענבר, נוטה לצהוב. גוון ירוק לגמרי מעיד על הפקת השמן מזיתים ירוקים בשלב הבוסרי שלהם והתוצאה – השמן יחמיץ.

 

מבחן המחבת

שמן זית מאיכות טובה לא אמור לבעבע ואינו מוציא קצף, עשן וריחות רעים במשך הטיגון במחבת (שמן שאינו עומד במבחן זה הינו שמן מקולקל, או מהול בשמנים אחרים לא איכותיים).

סגולות

בכף אחת של שמן זית כתית יש כמות של כ-1.6 מ"ג ויטמיןE  . כף שמן זית מספקת כ-8% מהתצרוכת היומית המומלצת של ויטמין E. ויטמין זה מסייע לגוף לניצול חמצן, מונע קרישי דם, מדלל דם טבעי, מסייע בריפוי פצעים, טוב לעור, מגביר פוריות.

הכמות המומלצת לצריכה יומית היא 3-4 כפות.

שמן הזית מצוין למערכת העיכול.

משפר את פעולת המוח.

מצוין לקליטת מינרלים בעצמות.

מגן נגד אבנים במרה.

עוזר בשחרור עצירות קלה.

מקטין מחלות במערכת הדם.

מקטין שכיחות של מחלות לב.

מרכיב חיובי בגדילת גוף הילדים בעיקר במהלך גיל ההתבגרות.

מקנה הגנה חזקה במאבק נגד סרטן השד וסרטן המעי הגס.

 

הידעת?

הספרדים והאיטלקים צורכים למעלה מ-10 ליטרים לאדם לשנה.

היוונים צורכים למעלה מ-20 ליטרים לאדם לשנה.

הישראלים גילו את שמן הזית וצורכים לעת עתה כ-2 ליטרים לאדם בשנה.

 

 

 
Copyright © 2011 Anat Keshev (1995) Ltd.